Een kleine geschiedenis van de coffeeshop

coffeeshop

Als Nederlander ben je ondertussen wel gewend aan de specifieke geuren die uit sommige koffietentjes komen. Maar voor buitenlanders die hier op bezoek zijn is het vaak een behoorlijke bezienswaardigheid; de coffeeshop. Waar komt de coffeeshop eigenlijk vandaan en wat moet je je erbij voorstellen? Lees er hier meer over. 

Wat is een coffeeshop?

Een coffeeshop is een openbaar verkooppunt van wiet. Ook mag je er wiet roken. Ondanks de naam zul je er niet zo snel heen gaan voor koffie. Coffeeshops passen perfect in het Nederlandse gedoogbeleid. Terwijl je handel in cannabis verboden is, snapt de overheid ook wel dat wij Hollanders graag een jointje roken van goede en betrouwbare kwaliteit. De eerste coffeeshop ontstond in 1968. In 2020 kende Nederland al honderden coffeeshops. Maar wist je dat we ook een periode hebben gekend waarin we meer dan het dubbele aantal shops kenden? De overheid en gemeenten hanteren tegenwoordig een wat strenger beleid omtrent de locaties en aantallen van deze speciale cafeetjes. Daarom worden steeds minder (of helemaal geen) vergunningen meer verleend. 

Hoe vind ik een leuke coffeeshop?

De meeste coffeeshopeigenaren zijn een shop begonnen vanwege flinke affiniteit met hun verkoopwaar, om het maar zo te stellen. In Nederland mogen we ook echt in onze handjes knijpen wat betreft het gedoogbeleid, maar ook het aanbod. Je kunt ervan uitgaan dat je kwaliteit in huis haalt wanneer je een aankoop doet in een shop; anders rekenen reviews wel af met de shop. Wat voor jou de beste en leukste coffeeshop is, is daarom vooral afhankelijk van zaken als de behulpzaamheid van en de klik met het personeel, de afstand tot je huis of de ambiance. Zoek je een leuke shop voor een eerste aankoop, of juist om te gebruiken als je vaste adres? Ga dan zeker even in gesprek met de mensen achter de balie en stel de nodige vragen. Je zult merken dat ze meer dan bereid zijn je te helpen en je van informatie te voorzien over hun passie. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *